Szerettünk távozása

Nem véletlen, az életem úgy alakult, a válásom után haza kellett költözzek. Egyszer csak Édesapámnál súlyos betegséget diagnosztizáltak. Tapasztalásaimnak köszönhetően tudom,  mélyen belül a feldolgozatlan, elnyomott harag dolgozott, mely testi szinten elfojtva manifesztálódott Apum testében. Hallva a hírt, meg is döbbentünk, meg nem is. Sajnos szeretett testvére is ugyanebben a 'betegségben' ment el. 

Nos, az elején minden lehetőséget megragadtunk. Amikor meghallod a hírt, lesújtva érzed magad, hogy ez miért pont veletek történt meg. Apu  hősiesen viselte, hogy segíteni próbálunk. Számunkra Anyuval egyértelmű volt, és Apunak is, hogy a protokoll szerinti orvosi kezeléseket nem fogjuk igénybe venni a sok  szakvélemény ellenére sem. A bátyja megtette, amit az a bizonyos protokoll kívánt, de Apu látván a szenvedéseit, másként döntött.
 
Telt az idő, Apa szomorú volt, belül mindent végiggondolt. A napjai nem voltak túl fényesek, ennek ellenére felépített egy házat és fáradhatatlan volt. Precízen és szépen oldott meg, mint előtte is mindig, minden feladatot. Az ápolás, amely nem kórházban, hanem otthon történt, részünkről maximális volt. Mindenkinek ezt kívánom, hogy megtehesse, viszont rossz látni, amikor hiába a külsőségek, mégsem tudsz segíteni a szerettednek. Hiába a sok finom étel, még egy finom husikát sem lehet megenni, mert a szigorú étrendi korlátozások miatt nem szabad!
 
A diéta ellenére életmentő műtétet kellett végrehajtani rajta. Kórház, kiszolgáltatottság, hősiesen viselte ezt is, és főként diszkréten. Aztán a sok fájdalom és keserűség felemésztette, a szó szoros értelmében. Látod elfogyni azt az embert, aki sportolt, aki nem pihent soha, akinek állandóan járt az esze, mit hogyan tudna megvalósítani. Építészmérnők révén, mindent, ahogy már írtam, nagy nagy gonddal és precizitással. A sok rosszullét végül is ágyba kényszerítette. Ezzel együtt jött a feladás.
 
Kívülállónak sem egyszerű, hát még a betegnek. Viszont, ha másképpen látod, észreveszed a rejtett összefüggéseket. Hiába az akarás, a segítés. Enyhítheted a fájdalmát a mosollyal, a kedves szóval, az odafigyeléssel, de az, hogy belül mi játszódik le egy emberben, azt nem tudhatod. Mert nem beszéltek róla, mert egy férfi még inkább nehezen nyílik meg, hogy kimondja, ami  benne van, belül ott a mélyben.
 
Közben kipróbáltam a lelki tanácsadást. Egyik döbbenet követte a másikat, amikor a rejtett családi összefonódásokról sorra fellebbent a fátyol. Érdemes végiggondolni, miért van az, hogy ha meglátsz valakit, jó a társaságában lenned. Miért van az, hogy szereted a szülődet és biztonságban érzed magad mellette, vagy miért érzed néha, hogy szereted, persze, de mégis van valami, amit nem tudsz szavakkal kifejezni. Igen, így voltam Apuval. Imádtam kislánynak, de volt 'valami', ami olyan fura volt a közelségében.
 
Nagyon sokat ültem ott az ágya mellett és csak néztem Őt, órákig is. Most olyan volt, mint egy gyermek, most ő volt a gyermek. Egyre erőtlenebb és elhalóbb hangon olyan dolgokat mesélt, ami első hallásra idegen volt és lehet, sokan hihetetlennek tartják, de minden világos lett a számomra, miért érzek  Apuval kapcsolatban olyan 'másképpen'. Minden rejtett összefüggés logikusnak és egyértelműnek tűnt, amit a tanácsadói beszélgetések során fel iis ltártunk.
 
Ezek után minden más volt, amikor bementem hozzá. Teljes szívvel tudtam szeretni, az oldások következtében már furcsa érzések kísérete nélkül, és megbocsátottam neki. Felemelő érzés volt. Ha már így látod, minden más lesz és nem fogsz félelemmel telve ott lenni a szeretted mellett. Persze, mivel az ember saját magát sajnálja ilyenkor, ha már nem tudok vele beszélgetni, ha már nem tudom megölelni, és sorolhatnám. És Ő? Az Ő sorsa, az Ő élete?
 
Eljött a nap, amikor már nagyon nehezen vette a levegőt. Észrevettem, milyen káprázatosan szép az ég alja, olyanok voltak a színek, amiket még soha azelőtt nem láttam. Ezzel együtt jött a belső hang, a megérzés. Bementem hozzá, és ekkor elhagyta a LELKE a testét. Megsímogattam, tudtam, „Ő” még ott van mellettem. Boldog voltam, hogy ápolhattam, hogy végigkísérhettem ezen az úton, hogy részese lehettem ennek a misztériumnak. Mert az Élet és a Halál misztérium. Mindez megerősített, nagyon. A tanácsadói beszélgetések igazán sokat segítettek.
 
 Katalin
 
Segítség a gyász feldolgozásában, sorsfordító megbocsátás, gyógyító beszélgetés:
Berkó Zsófia önismereti tanácsadó, személyiségfejlesztő tréner 20 55 33 44 7
www.facebook.com / Gyógyító beszélgetés / Kék pillangó