Csakraharmonizáló gyakorlatok

Nagyon fontos feladat a torok csakra energetikáját harmonizálni.
Következzék egy meditációs gyakorlat az őszinte kommunikáció erősítésére:
„Üljön le a földre vagy egy székre, hunyja be a szemét és teljesen lazuljon el és nyugodjon meg. Ha a mély, belső nyugalom már szétáradt a testében, akkor kezdjen el a torok csakrájára összpontosítani, és folyamatosan ide lélegezni. Képzelje el, hogy torok csakrája egyre szélesebbé és szélesebbé válik és lélegzete egyre nagyobb teret tölt be. Ellazul a szája, a nyaka és a torka. Ez felold minden zavart a beszédében és a kommunikációjában, és eltűntet minden kimondott és ki nem mondott negatív dolgot. Kommunikációja így segédeszközzé válik, amivel magának és másoknak csak használhat. Lélegezzen folyamatosan és tudatosan a torok csakrájába. Néhány perc múlva térjen vissza megszokott légzésritmusához, nyissa ki a szemét, és hagyja hatni a gyakorlatot, mielőtt visszatér a hétköznapi életbe.”
Ha az „itt és most”-ban élve mindig kimondja a megfelelő pillanatban azt, amit szeretne közölni a környezetével, nem tud majd felhalmozódni a feszültség.  Sokat segíthet a kék szín alkalmazása, a türkiz, az akvamarin, minden kék kő, a fenyő, a zsálya, az eukaliptusz illóolajainak párologtatása.

A korona csakra a magasrendű világokkal áll kapcsolatban. Nagyon fontos ezzel kapcsolatban a gyökér csakrát, azaz a földelést is harmonizálni. Fontos az ősbizalom, a testi szükségletek elismerése és kielégítése. Segíthet a vörös szín, illóolajok közül a mandarin, a szegfűszeg, a rozmaring. Fő témái a gyökerek megtalálása, megbirkózás a mindennapokkal, a biztonság és a bizonytalanság érzései.
Megerősítése: „Mindkét lábbal a földön állok. Szükségleteim kielégítődnek.”
Egy gyakorlat a gyökér csakra megerősítésére:
„Álljon egyenesen és érezze a lábai alatt a talajt. Lélegezzen nyugodtan, szabályosan  és tudatosan a gerince alsó végébe. Az egész gyakorlat alatt összpontosítsa a figyelmét gyökér csakrájára, és ügyeljen arra, hogy feneke teljesen laza maradjon. Kinyújtott karokkal hajoljon hátra, amíg kellemes. Tolja előre a medencéjét, a lába megfeszül, fejét pedig engedje lazán hátra. Csak rövid ideig tartsa ki ezt a pózt, majd hajoljon előre, tenyereit tegye le a földre. Lépjen hátra annyira, hogy a talpai a földön legyenek. Feje lazán lóg lefelé, térdei egyenesek.
Ötször lélegezzen ebben a helyzetben. Ezután ismét álljon fel. Ajánlatos négyszer megismételni a gyakorlatot, mielőtt ellazít.  
Következzék egy gyakorlat a korona csakra megtisztítására:
„Üljön le a talajra egy párnára, és ügyeljen arra, hogy a gerince egyenes maradjon. Hunyja le a szemét, majd lazuljon el! Süppedjen egyre mélyebbre ebbe a nyugalomba  és ellazultságba, közben pedig összpontosítson korona csakrájára. Figyelme maradjon itt az egész meditáció alatt, és képzelje el, hogy a napsugárhoz hasonló tiszta fény árad felülről és teljesen feltölti a fejtetőt. Ez a tiszta fény felold minden zavaró gondolatot és nyugtalanságot.
Érezze, ahogyan megtisztulnak gondolatai, és szinte feloldódik ebben a fényben…”   

Érdemes harmonizálni a köldök csakra, a „hatalmi centrum” energetikáját is. Az ide tartozó tanulandó feladat az agressziókezelés, az akarat uralása, az akaratgyengeség, a hatalom megfelelő gyakorlása. Fő témái az önértékelés, az önérvényesítés, az elismerés, az elismertség, az aggodalmak és félelmek, a saját árnyékos oldal fel- és elismerése, elfogadása. A kibillentséget jelezhetik az emésztési problémák, a gyomor érzékenysége, a dühkitörések, a hatalmi kérdések helytelen kezelése. A harmonizálásban segítséget nyújthat a (citrom vagy közép) sárga szín használata, a jáde és a citrin kövek a környezetében, illetve a bergamott és a levendula illóolajok párologtatása.
Megerősítése: „Kimutathatom az érzéseimet, pozitívan harcolok.”
A köldök csakrára legpozitívabban ható jóga gyakorlat a „kobraállás”.
„Feküdjön a hasára, a lábai legyenek nyújtva. Tenyerét helyezze a válla alá, homloka legyen a talajon. Ebben a kiindulási pozícióban lazuljon el és figyelmét fordítsa a köldök csakra felé.
Ha készen áll, lélegezzen be mélyen, emelje fel a mellkasát ameddig tudja, kezével tolja hátra a testét. Csak a felső test emelkedjen, a farizmok pedig  feszüljenek. Háromszor lélegezzen ebben a pozícióban, majd ereszkedjen vissza a kiinduló helyzetbe.”
Kiegyensúlyozó gyakorlata a „magzatpóz”.
„Feküdjön hanyatt, hunyja le a szemét, lazuljon el! Kissé emelje fel a felsőtestét és a lábait, melyeket kulcsoljon át a karjaival. Ebben az állapotban lélegezzen mélyeket, ahányszor csak jól esik, majd térjen vissza a kiindulási helyzethez.” 

A szív csakra energetikáját is érdemes támogatni, amely a zöld, illetve a rózsaszínnel harmonizálható. Lelki ártelemben ide tartozik a szolgálat, az együttérzés, a szeretet, az adok-kapok témaköre. Kövek használatában a rózsakvarc, illetve minden zöld kő, a smaragd, a malachit használata, illóolajok közül a rózsa ás a bazsalikom párologtatása jó hatású. Az ide tartozó tanulási feladatok a nyitottság, a melegség, az adás és elfogadás egyensúlya, a megbocsátás, a bánat feldolgozása és a feltétel nélküli szeretet. Ha testi szinten szívpanaszok, keringési problémák jelentkeznek, lelki szinten pedig a megkeseredettség, a keménység, a zárkózottság, akkor vegye úgy, hogy ezek a figyelmeztető jelzések arra, nem megfelelő a szív csakra energetikai szintje.
„Üljön le a földre vagy egy székre, hunyja be a szemét és teljesen lazuljon el és nyugodjon meg. Ha a mély, belső nyugalom már szétáradt a testben, akkor kezdje el a szívét vizualizálni a nélkül, hogy megváltoztatná annak ritmusát. Érzékelje tisztán a szívét és folyamatosan próbáljon meg ide lélegezni. Minden lélegzetvétellel árassza szét szíve energiáit egész testébe.
Később elképzelheti, hogy szíve energiája kifelé, mások felé irányul.”

Végül következzék egy gyakorlat a „harmadik szem” megtisztítására:
„Üljön le kényelmesen, úgy, hogy a gerince egyenes maradjon. Hunyja le a szemét, majd lazuljon el! Süppedjen egyre mélyebbre ebbe a nyugalomba  és ellazultságba, közben pedig összpontosítson a harmadik szemére .Az egész gyakorlat alatt képzelje el, hogy a harmadik szemén keresztül lélegzik. Figyelme maradjon itt az egész meditáció alatt, és képzelje el, hogy a ibolya színű fény árad felülről és teljesen feltölti a homlokát. Ez a tiszta fény felold minden zavarómomentumot, eltűnteti a félelmeket és jobban tud a belső hangjára figyelni.”
A harmonizálásban segítséget nyújthat az ibolya szín használata, az ametiszt  és a zafír kövek a környezetében, illetve a jázmin és a pacsuli illóolajok párologtatása.
Megerősítése: „Én vagyok, felelős vagyok az életemért.”

A szex- és a torok csakra működése összefügg egymással, így nem meglepő, hogy az ötös csakra mellett a kettes csakra energia rendszerét szintén szükséges harmonizálni, már csak azért is, hogy ez sem maradjon ki a teljes energetikai rendszer harmonizálásából. Ez az odaadás, az el-és befogadás, valamint a „belebocsátkozás” témáinak egészséges kezelésével, a  kielégítő szexualitással és kreativitása alkalmazásával érheti el. Ha kibillentnek érzi ezeket az energiákat, segíthet a borostyánkő és a karneol, a kardamom, a szantálfa és az ylang-ylang illóolajok párologtatása, illetve a narancssárga szín alkalmazása. Ha negatívan működteti a csakra erőforrásait, akkor étkezési zavarok, kapcsolati és kreativitási problémák jelentkezhetnek. A pozitív működtetést mozdítja elő a szexualitás, az érzéki tapasztalatok és az örömök, a belső szabadság  megélése.
Megerősítése: „Közeledem másokhoz, kinyilvánítom szükségleteimet.”   
                         
Eredményes gyakorlást és jó közérzetet kívánok!     

(Forrás: Klausbernd Vollmar)